Monday, 7 September 2015

Tips Menabung Untuk Yg nak berkahwin - Kahwin Bajet :)

Assalamualaikum Dear Readers :)
Lately ni ramai naww yg WA aku Tanya pasal 1WHP. Okay kat sini aku nak jelaskan yg aku dah TAK join 1WHP :) Nak tau details boleh whatsapp personally 0132760463. Sebab entry ni aku buat khas untuk mereka-mereka yg bercita-cita nak menabung dengan gigih. Especially gadis gadis or jejaka jejaka kat luar sne yg nak berkahwin! ^_^
Aku akan bg 10 tips menyimpan duit yg korang boleh try :)

Credit to Google Image
1. Committed
Okay benda ni sgt sgt la penting. Korang cakap je nak simpan duit la ape la..Tapi kalau tak committed mcm mana nak start? Benda ni mmg kena tanam dalam dalam sedalamnya dalam hati korang. Hehe :p So, untuk terbitkan perasaan tu kat dalam hati, aku suggest korang simpan duit sebulan at least RM50. Takpe, mula mula RM50. Nanti bila korang da okay korang sendiri yg akan rasa nak simpan lebih. Depends :) Tapi make sure semua komitmen like sewa kereta, rumah, etc dah settle tau. Kalau tak nayaa kene kejar dengan bank. Heeeee
2. Simpan dekat ASB / TH
Kenapa TH / ASB? Sebab kat sini korang kalau nak withdraw, kene g Bank sebab takde ATM Card. So ini akan menyebabkan korang kene berlari waktu lunch hour pergi bank pastu nak cari parking, bla bla bla. Bila mengenangkan semua tu, automatik korang tak jadi keluaran duit dalam tu. Haaaaa, kan da selamat duit korang tu! Hehe. Tapi untuk bukak akaun ASB/TH pun korang kene g bank jugak kan? *For those yg takde la* Okay kalau untuk mereka yg tak ada akaun and malas nak g bukak ASB/TH, aku sugggest korang buat satu akaun khas untuk SAVING. Kad ATM korang sorok la mana mana. Yg pntg jgn ada depan mata :) Ada lagi 1 suggestion! Heeee~ Untuk yg plan nak kawin dalam tempoh lebih dari 5 tahun lagi, aku suggest orang simpan di Unit Trust (Selain ASB). Sebab apa? Sebab Unit Trust is one of financial platform yg stable. Plus nak bukak akaun tak payah susah susah pegi bank. Consultant Unit Trust akan tolong korang :) Ada banyak Unit Trust kat Malaysia. Yg paling femes CWA and Public Mutual. So kalau korang berminat nak simpan kat Unit Trust boleh contact aku. Haha *sempat promote* Aku tak nak bgtau aku Unit Trust mana. Kalau nak tau WA personally okay? :)
3. Menabung
Menabung ni bukan setakat boleh menyimpan tapi satu amalan yg mulia jugak. Tapi masih ramai yg liat sgt nak menabung. Aku sarankan korang beli satu tabung yg mmg tak boleh bukak. Which is kalau nak duit dlm tu korang kena pecahkan. Mesti syg kan? Pastu confirm tak jd pecahkan. Selamat duit duit dalam tu. Wajibkan diri untuk simpan syiling! Tak kira la walau 5sen, jumpa syiling je masuk tabung. Tapi syiling korang tau, jgn pulak syiling org lain korg masuk dlm tabung korang. Satu hal nk mencari kat padang masyar :) Satu tips menabung yg berkesan yg aku da buat is simpan duit RM5! Kalau korg mampu boleh buat untuk RM20 jugak :) Sebab duit ni kita jarang jumpa. So bila jumpa tu jgn guna. Korg simpan dalam tabung. Anggap je la sedekah untuk diri sendiri. Hehe
4. Tabung Couple
Hihi, ini adalah salah satu teknik menabung jugak. Aku pun tau dari internet. Cuma tak igt. But sgt menarik kot. Okay sekarang korg ajak pasangan korang untuk menabung sekali. Sebulan ada 31 / 30 hari kan? Cara menabung ialah simpan duit ikut tarikh. 1hb simpan RM1, 2hb simpan RM2 dan seterusnya. Siapa simpan tarikh ganjil dan genap? Itu korang bincang la ngn partner korg. Maybe korang boleh main satu game and siapa kalah kena simpan tarikh genap. Hihi. Selain seronok dapat jugak hasil kan? Sebulan korang boleh simpan dlm RM465. Kalau tak salah la. Malas pulak nak amek kalkulator kira. Korang kira la. Haha. Tapi kan aku suggest korang buat terbalik supaya tak rasa sgt. Means, 1hb simpan RM31, 2hb simpan RM30. Lagi okay kan? So hujung bulan takde la terasa sgt nak simpan banyak banyak.
5. Ikat Perut & Tahan Nafsu
Ini adalah fasa yang paling PENTING dalam membuat saving. Korg kene ikat segala apa yg boleh ikat. Ikat perut tu takde la kejam sampai tak makan. Kang pengsan, aku pulak dipersalahkan. Ikat perut means makan benda yg jimat. Kalau boleh masak kat uma. Super duper jimat! Tak rety masak? Goreng telur makan ngn kicap pun sedap. Janji kenyang, jimat pulak tu. Hihiks
Tahan nafsu dari membeli benda-benda yg tak penting! Jgn kerap sgt dating. Yela dating mesti nak mkn sedap sedap la, tengok wayang la. Kan? Apa kata korang tahan diri dulu. Duit nak dating tu simpan. Esok da kawin, korang dating la hari hari ye? Takde sape halang :)
6. Beli Barang Sikit Sikit
Bertunang? Depends la kalau korang mampu and mmg adat dr family. Kalau aku, aku suggest tak payah tunang. Buat sekali jalan majlis korg, Jimat banyak sgt! Kos nak tunang sekarang ni pun mau dekat RM5k. RM5k tu da boleh lepas duit bridal korang tau. Tambah sikit lagi da boleh dpt pelamin, baju and mekap yg grand grand gituuu. Beli barang perkahwinan korang sikit sikit, Ini sgt membantu sebab korang tak perasan sgt duit keluar. Instead beli brg sekali gus, banyaknyaa belanja :0
Gaji bulan ni, korang beli la bunga telur, bulan depan bayar duit bridal pulak, lepas tu beli gift pulak. Aku pun dah start buat mcm ni. Alhamdulillah, dah makin banyak barang. Hihi
7. DIY barang barang kahwin
Haaaa part ni pun aku dah start buat. Takpe kalau korang tak tetap tarikh lagi ke lambat lagi nak kahwin ke. Tak salah pun buat awal. By the time nanti senang semua dah ada. Jimat masa jimat duit. Habis tenaga jela. Hehe. Korang mesti nak majlis yg iut trend kan? Nak ada props, guestbook semua. Benda benda tu semua better buat sendiri. Lagi puas hati. Kalau beli ni takut ada yg tak kenann la pastu harga boleh tahan meletop letop. Kalau nak tau Kad Kahwin pun aku design sendri. Hihi. Guna adobe photoshop. Alaaa jgn risau kalau tak reti photoshop, photoscape ada, Tak reti jugak? Guna word / publisher / paint pun boleh. Google je images yg korang nak. Yg penting kena rajin. Nanti kalau rajin aku buat tutorial untuk korang k? :)
8. Financial Supplement
Selain menabung je korang rajin rajin la buat side income. Online business ke, buat dua kerja ke. Seriously buat dua keje aku penah, Online business pulak mmg tgh buat sekarang. Plus aku part time jadi Consultant Unit Trust. Alhamdulillah, yg penting niat. Ramai yg kata mesti aku kaya senang bla bla bla. Kalau aku kaya senang, aku tak buat semua ni. Baik duduk uma goyang kaki. Hehe. Untuk yg takde modal nak buat business tapi mmg berniat, korang boleh start as Dropshipper dulu. Ramai je online seller yg nak khidmat korg. Termasuk aku! Haha. Kalau nak jadi dropship handbag pun boleh WA aku personally. Walaupun untung tak banyak untuk 1 barang, tapi percayalah kalau korang rajin, korang boleh dapat income yg masyuk. Yg penting usaha! :)
9. Jaga Hubungan dengan Allah. Jaga hubungan dengan Parents.
Ini adalah tunggak asas dlm kehidupan. Solat jangan tinggal. Biar busy mana, jaga hubungan kita dengan Allah. Sesungguhnya DIA yg beri rezeki pada kita :) Kalau rajin buat solat Dhuha. Banyak sgt manfaat buat Dhuha ni. Salah satunya, dijauhan dari kesempitan rezeki. Cam tu jugak hubungan dengan parents. Jgn kedekut. At least sebulan tu korg bg RM50 kat dieorg pun takpe. Apa la sgt dengan nilai dan pengorbanan mereka untuk besarkan kita kan? Besar ganjaran korg dapat. In shaa Allah ;)
10. Selalu Bersedekah
Nak kaya? Rajin la memberi. Igt selalu yg rezeki kita bukan hak mutlak kita sepenuhnya. Allah bg pinjaman je kat kita. Rezeki adalah untuk dikongsi. Rajin lah memberi, besar ganjaran. Tangan yg memberi lebih baik dari yg menerima :) Last but not least, hiduplah dengan besederhana. Tawakkal dan serahkan semuanya pada Allah. In shaa Allah DIA maha pemurah dan mendengar :)
Yeyyy habis dah 10 tips ni. Harap dapat membantu korang semua. Yang single pun boleh try tips tips ni. Mana tau suka g travel kan? Yg barang sikit sikit tu boleh ganti dgn barang g travel instead barang kahwin. Tak gitu? Hehe...Selamat mencuba! =)





5 comments:

  1. x betullah awak punya statement pasal Umobile MB88 tu, yg data 7gig+14gig, xder Umobile nak renew everyday, data 7gig tu utk sebulanlah, kalu nk renew everyday baik pakai streamyz dgn unifi @ maxis fiber jer

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha ah mmg entry tu salah. Saya pun kene tipu ngn seller tu. But its okay :) 7gig is enough for me =) kalau tak cukup selalu sy akan beli booster RM10. Hehe. Thank you atas nasihat & komen =)

      Delete
  2. Kalau yang dah kawen boleh menabung untuk kawen lagi sekalike heheheh


    Arnab hasilkan Vitamin C sendiri? ARNAB COMEL

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha nak menabung tu boleh. Kawen lagi tu kena tanya lgi satu :p

      Delete
  3. oo., bleh cuba untuk yg seterusnya., kekeke.,
    yg pnting berkat kn.,

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...