Tuesday, 12 January 2016

Menyimpan di Unit Trust satu kemestian

Assalamualaikum :)
Hai korang, sihat?
Okay hari ni aku nak share lagi tentang Unit Trust. Kalau perasan, sebelum sebelum ni pun ada post-post aku yang cerita pasal UT ni. Cuma tak berapa jelas. So hari ni aku nak highlight point point penting untuk menabung dalam UT ni.
Pada pendapat aku la kan, UT ni bukan je da jadi trend tapi menabung di UT ni adalah satu kemestian untuk perancangan masa depan kita. Okay pada sesipa yang masih belum jelas apa itu UT, boleh refer dekat link yang aku share ni:
  1. Link 1 
  2. Link 2
Atau pun cara lain korang boleh je google search, just type Unit Trust / Unit Trust Malaysia, beribu articles yang cerita tentang UT ni.
Okay da search da? Good! So aku assume korang da dapat pencerahan serba sedikit apa itu UT. Basic thing yang kene set dalam minda, this is MID-LONG TERM saving. So, jgn fikir menyimpan untuk keluarkan. Kalau korang simpan tapi plan nak kuarkan, aku sarankan untuk korang tidak sama sekali menyimpan di UT. And nak bagitahu, ini bukan skim cepat kaya atau pelaburan yang boleh dapat untung sekelip mata. As per mentioned, ini MID-LONG TERM saving. Jadiiii, untuk nampak hasil dalam menyimpan, mestilah take time at least 5 years. Sebab tu dikatakan ianya penting untuk masa depan :)
And now, aku nak tanya pulak, penah dengar CWA? Tak pernah? And korang sangat rugiiii :p
CWA atau Cimb Wealth Adisor adalah Perunding Kewangan untuk mereka yang berminat untuk menyimpan dan mengembangkan kewangan sedia ada.
CWA bernaung di bawah CIMB Bank (CIMB Principal Asset Management). Okay now kita proceed dengan apa yang aku nak highlight. Actually di bawah CIMB, ada banyak sgt fund yg korang boleh pilih. But I will focus ONLY on Islamic saving :) Ada 3 cara untuk menyimpan dalam unit trust (Will go through one by one):
  • Lump Sum
  • Monthly Saving
  • KWSP Acc 1
 Lump Sum
Dekat sini unit holder boleh membuat simpanan secara perap. Maksudnya bukak Acc and biar je duit dalam tu beranak pinak. Tanpa usik apa-apa. Kat CWA, tiada kontrak. Duit tu duit korang. Bila-bila masa pun korang boleh bawa keluar duit tu. Tapi perlu diingatkan sekali lagi. Ini adalah MID TO LONG TERM saving. Jadi anda dinasihatkan untuk tidak bawa keluar duit sehingga tempoh matang untuk melihat hasil yg lebih produktif :)
Monthly Saving
Monthly saving is simpan duit tiap-tiap bulan. Ini bukan loan seperti ASB. Ini adalah simpanan. Min untuk menyimpan adalah RM200/month. Tapi ini ikut korang jugak. Benda ni bukan komitmen. Korang simpan korang untung, korang tak simpan, aku pun tak rugi :p Hehe
KWSP Acc 1
Benda ni mmg aku akan highlight dekat setiap Client yg aku jumpa. Sebab apa? Sebab ini yang menentukan kehidupan korang selepas bersara. Tetapiii, untuk menggunakan Akaun 1 KWSP untuk menyimpan di Unit Trust, korang semua kene kira kelayakan dulu berdasarkan simpanan asas yg ditetapkan oleh KWSP sendiri. Korang semua boleh refer kat SINI 
Aku bagi contoh untuk lebih jelas:
Cara mengira kelayakkan:
(Total Akaun 1 KWSP - Kadar Simpanan Asas) x 20%
Contohnya, jika total akaun 1 KWSP RM100k dan seorang individu berumur 35 tahun:
(RM100k - RM46k) x 20% = RM10,800 layak melabur (min mesti RM1k untuk layak)
Fokus aku adalah untuk membantu sesiapa di luar sana yang memelukan khidmat nasihat tentang cara menyimpan yang lebih efektif juga membantu merancang kewangan persaraan korang semua dgn lebih baik :)
Orang yang menyimpan di UT ni selalunya akan fikir tentang dividen, dividen & dividen sahaja. Tetapi istimewanya di CWA, kita bukan hanya memberi Dividen tetapi beri juga Capital Appreciation. Haaa apa tu? Yang tu kalau nak tau, kita kene jumpa. Aku cerita A to Z :D
Apa yang boleh aku bgthau, Average return di CWA adalah 10-15%. Average ye, bukan accurate. Tapi tak perlu risau, kalau korang semua memang bersungguh nak menabung, aku sedia membantu. Free Consultant! :)
So pada sesiapa yang berminat nak buat saving kat UT boleh contact aku :) Dont worry tiada paksaan. Ini semua atas kehendak korang sendri. Kita jumpa, kita bincang, korang decide :D

Ikhlas,
Fara Firhana Md Amin
Cimb Wealth Advisor
CIMB Principal Asset Management
013 276 0463
farafirhana@yahoo.com



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...